Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je dreambuilding ?

Budování snů je proces nebo také činnost, kdy hledáme to, co nás vnitřně motivuje, a tento objekt využíváme jako stimul pro dosažení stanovených cílů. Při budování snů na počátku identifikujeme pro nás hodnotné a dostatečně atraktivní objekty našich tužeb, které posléze slouží jako odměna při dosažení stanovených cílů.

S netradičním slovním spojením „budování snů“ nebo také anglicky „dream-building“ se setkáte v aplikované psychologii v otázkách jak motivovat jedince k dosažení vyšších výkonů. Dreambuilding se především užívá k motivaci jednotlivců. Tuto metodu však lze s úspěchem aplikovat i na týmy.

Sny spolu s motivací – tedy dream-building, hrají velkou roli v budování podnikání nebo profesní kariéry.

Budování snů je proces představování si toho nejúžasnějšího života, jaký by mohl člověk prožít, proces představování si toho nejskvělejšího životního stylu, proces představování si těch nejskvělejších dobrodružství, proces představování si toho největšího úspěchu, po němž toužíte.

Když se setkáte s člověkem, který dokáže popsat své sny, tak jste zároveň potkali člověka, který řídí svůj život. Výzkumy ukázaly, že pouhá 3% lidí ví, co chce. Celých 97% lidí zase ví, co nechce. Zamysleli jste se někdy nad tím, co opravdu v životě chcete prožít, dosáhnout, kým se chcete stát, komu chcete pomoci? Pokud ANO, pak vám gratuluji. Pokud NE, tak si na závěr každého dne položte otázku: „Co jsem dnes udělal k uskutečnění svého snu?“

„Sen je vždy uskutečnitelný pro ty, kdo jsou ochotni si ho zasloužit.“ -- Rich DeVos

Spousta z počátku úplně obyčejných lidí si vysnila a uskutečnila svůj sen. Ať už to se jednalo o umělce, vojevůdce, politiky, vědce nebo sportovce… Tak intenzivně pracovali na uskutečnění svého snu, až se dokonale vsnili do té či oné role, která jim dobře posloužila v jejich akčním jednání ¨,až dosáhli svého cíle.

Mnoho z těchto lidí dokonce řeklo, že díky tomu, že ve dne budovali své sny - představovali si konečný výsledek, tak tím, že jejich mozek byl stále zaměstnán jejich toužebnou představou, byl neustále pod jejím vlivem, jim určité důležité milníky či znamení jejich cesty se jim zjevily ve skutečném nočním snu. Ať už se jednalo o vědecké objevy, strategické tahy bitvy, hudební pasáže nebo proslovy.